Vakıf Görevi

19.12.2012 1219

MEHMET ÇELİKEL LİSESİ EĞİTİM VAKFININ GÖREVİ

Mehmet Çelikel Lisesi eğitim kurumunun ana görevi, Türkiye´de Demokrat, çağdaş, yurtsever, aydın yurttaşlar yetiştirilmesinde, önderlik eden eğitim kurumlarından birisi olmaya devam etmektir. Bu amaçla, her kesim ve sınıftan öğrencileri kucaklamak, geçmişte olduğu gibi, gelecekte de okulumuzun özelliği olmaya devam etmelidir. Dolayısıyla, Çelikel Lisesi, her kesimden, her sınıftan yurttaşların çocuklarına ilkelerinden hiç taviz vermeden, en çağdaş, akılcı ve yaratıcı eğitimi sunmayı görev edinmiştir.

Günümüz Türkiye´sinde, birçok devlet lisesi (ve birçok diğer kurum) gibi Çelikel Lisesi de finansal ve yönetsel bir darboğaz ile karşı karşıyadır. Ülkede, çağdaş, yaratıcı ve kaliteli eğitimin ancak özel (ücretli) okullar tarafından verilebileceği varsayımı, gerek yönetenlerde gerekse kamuoyunda iyice yaygınlaşmıştır. Devlet liselerine tahsis edilen kaynaklar göreceli olarak sürekli azalmaktadır. Bu durumda, Cumhuriyet, şu yaşamsal sorunla karşı karşıyadır. Halkın büyük çoğunluğu (yani orta ve dar gelirli grupların) çocuklarına gerekli çağdaş, kaliteli eğitim nasıl sağlanacaktır? Ülkenin geleceğini bu çocuklar biçimlendireceğinden, çağdaş, güçlü ve dünyada saygın bir Türkiye için bu soru yaşamsaldır. Böyle bir Türkiye, ancak çağdaş, demokrat, aydın yurttaşların yaygın olarak yetiştirilmesi ile olanaklıdır. Dolayısıyla Çelikel Lisesi´nin "her kesim ve sınıftan" çocuklara en çağdaş, akılcı, yaratıcı eğitimi sağlamak görevi özel olarak önem kazanmaktadır. Ancak bu görev zordur. Cumhuriyet´in çağdaş, laik, demokrat  niteliklerine pasif bir şekilde sahip çıkmak yeterli değildir. Cumhuriyet´e sahip çıkmak, bir "Cumhuriyet dönemi nostaljisi" değil sürekli değişen dünyada, yeni ve yaratıcı yaklaşımlar, programlar ile Cumhuriyetin temel kurumlarını canlandırmak ve böylece onu sürekli daha ileriye götürmek  olmalıdır. Bu da ATATÜRK´ün  Cumhuriyetinin yenilikçi, devrimci niteliğinin özünde vardır. İşte Çelikel Lisesi´nin görevi 2000 ´lerin bu yeni uğraşında bu görevin içinde yer almak, yaratıcı çözümler, projeler, eğitim modelleri üretmektir. Büyük hedef çağdaş ve kaliteli eğitimi sunabilen kurumları yeniden yaratmaktır.